Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

 

Hozzátáplálás, mit, mikor és mennyit?

 

Sokszor találkozom azzal a kérdéskörrel, hogy mikor mit ehet- ihat a gyerek az első évben. Mivel ebben a témában még nem nevezhetem magamat szakértőnek ( de már dolgozom rajta :D), így egy táplálkozási szakértővel ültem le beszélni a témáról, és összeállítani nektek egy olyan táblázatot, ami segíthet a különböző ételek bevezetésében gyermekünk életébe.

 

Nem mindegy mit, mikor vezetünk be babánk étrendjébe (arról nem is beszélve, hogy mit fog szeretni, és miért kell majd könyörögni, hogy megegye végre. Ahogy a kelengye listánál is (link beékelése) , itt is két felé vettünk az étrendek kialakítását:

  • 0-1 éves korig
  • 1-3 éves kor között

Először nézzük meg mik azok az élelem csoportok, amiket be kell vezetnünk gyermekünk életébe.

 

 

Anyatej

Az anyatej élő immunanyagokat tartalmaz, amik segítik gyermekünk fejletlen védekező mechanizmusát / rendszerét.  Ezért van az, hogy szoptatás alatt nekünk is rendkívül oda kell figyelnünk arra, hogyan táplálkozunk (érdemes akár étkezési naplót vezetni), hogy lássuk mit ettünk, és arra hogyan reagált gyermekünk.

 

Folyadékbevitel

A víznek (ahogy a felnőtteknél is ) rendkívül nagy szerepe van az anyagcsere folyamatokban. Mivel a csecsemők anyagcseréje sokkal gyorsabb a miénknél, így nekik a folyadék hiányára határozottan reagálnak, könnyebben felborul a vízháztartásuk.

 

Gyümölcsök, zöldségek

Vannak olyan gyümölcsök és zöldségek, amik elősegítik gyermekünk emésztését, de nem mindegy mit és mikor vezetünk be az étrendbe! Kisebb emésztési problémák esetében ezekkel a gyümölcsökkel, zöldségekkel tudunk segíteni a gyermekünk emésztésén, hiszen vannak,amik inkább meghajtják a pici pocakot, de vannak olyanok is , amik ellenkezőleg székletfogóak.

 

Húsok, tojás, tejtermékek

A fehérje mindenféleképpen szükséges ( az első évbe kifejezetten ) gyermekünk fejlődésében. A csecsemőknek általában sokkal több fehérjére van szükségük , mint a felnőtteknek. Ezeket tartalmazzák az eddig felsoroltak után a  különféle húsok, tejtermékek és a tojás.

 

Gabonafélék

A gabonaféléknek rendkívül magas a keményítőtartalmuk, éppen ezért a legegészségesebb energiaforrások. Mivel a glutén allergiás reakciókat is kiválthat gyermekünkből, ezért nagyon oda kell figyelnünk a bevezetésekor, honnan származik az adott készítmény, amit gyermekünknek adunk.

 

Zsiradékok

Vannak olyan vitaminok, amik hiába kerültek eddig a pontig be gyermekünk szervezetébe, nem tudnak megfelelően felszívódni, mivel zsírban oldódnak. Ezért rendkívül fontos a zsiradékok fogyasztásának bevezetése is! Mindenféleképpen hidegen kell adnunk gyermekünknek ( például valamilyen főzelékben elkeverve, mert hevítve veszítenek az értékeikből.

 

Fűszerek

A fűszerek is okozhatnak például gyomorirritációt, ezért érdemes hetente csak egy fajta fűszert bevezetni, hogy itt is megnézhessük gyermekünk hogyan reagál az adott ízesítőre. Természetesen itt is oda kell figyelnünk a származási helyre (mint mindennél), hogy nehogy szennyezett legyen.

 

 

Egy éves koráig úgy is fogalmazhatnék, hogy babánk már majdnem mindennel találkozik, így egy éves kortól már arra kell odafigyelnünk, hogy gyermekünk minél változatosabban táplálkozzon/ tápláljuk.

Az alábbi táblázatban megtaláljátok, a hozzátáplálási folyamatokat időrendi és mennyiségi bevezetést illetően. Remélem hasznotokra válik.

Hozzátáplálás 1 éves korig gyerekmegtakaritas.hu

 


Kérdésed van? Keress bátran!

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

 


Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!