Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

Az elmúlt hetekben rengeteg kismama és baba-mama fórumon találkozom azzal a kérdéssel, hogy mi lenne, ha apa menne GYED-re (mivel ő keres többet), és mellette ő is dolgozna, így anya otthon tud maradni a picivel. Jól hangzik igaz? Sajnos ez is túl szép, hogy ilyen formában igaz legyen. Nézzzük mik az Apa GYED buktatói!

Ki és mikor felel meg a GYED folyosításának?

 • gyermeket saját háztartásban nevelő szülő anya, ha a szzülést megelőzőenkét éven belül 365 napon át biztosított volt Magyarországon
 • biztosított szülő (pl.:apa, örökbefogadó sülő), ha a gyermkegondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt Magyarországon

Az összes juttatásról bővebben itt tájékozódhatsz!

A GYED összege

A gyed a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka azzal, hogy a gyed maximálisan megállapítható összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér (2019. évben Bruttó 149.000,-Ft) kétszeresének 70 százaléka lehet.Ennek megfelelően a gyermekgondozási díj 2019. évi felső határa havi bruttó 208.600,- Ft.

Ne felejtsük el, hogy ez Bruttó összeg, mivel ebből még levonásra kerül 15% SZJA és 10% nyugdíjjárulék, s természetesen hozzá kell adni a családi adókedvezmény összegét is, ezért a Nettó értéket nem tudom nektek meghatározni, mivel mindenki esetében más lesz.

Apa GYED buktatói

Egy / több gyermek esetén

Amennyiben apát szeretnétek hivatalosan GYED-re küldeni, figyelembe kell venni a következőket:

 • neked le kell mondanod a GYED-et, illetve a GYES-t, ha kapsz azt is, mivel egyszerre ketten nem vagytok jogosultak a juttatásra,
 • egyeztetned kell a munkaadóddal:
  • visszamész dolgozni (de akkor apa marad otthon), vagy
  • fizetésnélküli szabadságon leszel, amíg lehet, vagy
  • saját jogon otthon maradsz (ebben az esetben fizetned kell magad után a „TB”-t (mostmár egészségügyi hozzájárulás, EHO) napi 250,-forint, vagyis havonta 7.500,-

Jól hangzik, igaz?

Milyen szép is lenne, ha csak 7.500,- forintot havonta befizetünk, és mint a mesében élhetnénk a kis életünket gyermekünkkel otthon.

Nem véletlen, hogy nem ilyen egyszerű, hiszen, akkor mindenki ezt csinálná.

Amiről nem beszélnek

Nincs gyermek után járó táppénz

Amennyiben még a gyermek 3. életévének betöltése előtt mégis visszamennél dolgozni (mondjuk mikor 2 éves lesz). Hiába tudod beadni bölcsödébe a picit, ha beteg lesz nem tudsz vele otthon maradni, mivel a juttatást a párod kapja utána, nem fogsz tudni vele elmenni táppénzre, maximum a párod marad otthon a beteg gyerekkel/gyerekekkel.

Nincs biztosítási jogviszonyod

Hiába fizeted magad után a EHO-t, azzal csak az egészségügyi ellátásra vagy jogosult. Semmi másba nem számolódik bele.

Mit jelent ez?

Ha szeretnétek kistesót, és nem 5-6-7-8-9-10 éves korkülünbséggel, akkor semmiféleképpen ne hagyjátok magatokat rábeszélni, hogy apa GYED legyen.

Ugyanis, mivel ha magad után fizeted meg az EHO-t, azzal biztosítási jogviszonyod nem keletkezik. Csúnya szóval, mintha munkanélküli lennél. Ebből pedig az következik, hogyha jönne a kistesó miután az előuő gyermek már elérte a 2,5 éves kort, akkor nem lesz meg a jogosultságod a CSED-re! Mivel ahhoz is 2 éven belül 365 napi biztosítási jogviszony megléte szükséges! (CSED-ről bővebben)

Ez pedig annyit jelent, hogy fél évig biztosan csak GYES-t fogsz kapni a második gyermek után, és ott már biztos, hogy apának kell igényelnie a GYED-et, mivel csak naki lesz meg a kötelező jogviszonya. Ezzel pedig mindaddig elkezdődött egy ördögi kör, amíg szeretnétek még kistesót!

Arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy a munkáltatóddal el tudod ezt intzéni!

Mikor érdemes mégis az Apa GYED ?

 • ha eleve nem lenne meg részedről a biztosítási jogviszony, vagyis az első 168 napban
 • biztosan nem szeretnétek több gyermeket

Szeretnél megtakarítani a gyermekednek?


Hasznos cikkek számodra

 1. Gyermekek után járó ellátások, támogatások 2018
 2. Hivatalos ügyek intézése szülés után 2018
 3. Adókedvezmény szülőknek [2018]

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2019.január.10. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!