Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

Napjainkban egyre több olyan szakmával találkozunk/találkozhatunk, amit nem vagyunk kötelesek alkalmazotti viszonyban létesíteni. Ha szeretnénk mi magunk beosztani a saját időnket, energiánkat és még sorolhatnám, vállalkozás indítására adjuk a fejünket. Manapság ennek a legelterjettebb formája az egyéni vállalkozás, és ezen belül is, a kisadózó vállalkozások tételes adójának a formája, azaz a KATA. De mit jelent a Vállalkozás az anyaság mellett ebben a formában?

 

KATA egyéni vállalkozás

 

Mi a KATA?

 

A KATA (azaz a kisadózó vállalkozássok tételes adója) annyit jelent, hogy lényegesen le lett egyszerűsítve a vállakozások számára az adminisztráció. Havi fix összeg befizetésével egyszerre több más adónem bevallását, és teljesítését is letudhatjuk. A legelterjettebb a havi 50.000,- azzaz ötvenezer forintos alap ellátási díj megfizetése. Az már kevesebben tudják, hogy van lehetőség  kiemelt díjas, havi 75.000,- azaz hetvenötezer forintos, adó nagyságot választani.

 

Vállalkozás az anyaság mellett

 

Az ember a legtöbb esetben azért megy vállakozónak, hogy magasabb jövedelemre tegyen szert, mint alkalmazottként, s lényeges a szabad időbeosztás is. De mi történik a KATA vállakozóval, ha gyermeke születik? A következő számok leginkább azokat fogja érinteni, akik főállású KATA-s vállakozók.

 

Jogosultságok

 

Jogosultságok szempontjából ugyanaz vonatkozik a vállalkozó anyukára/kismamákra, mint az alkalmazottakra. Meg kell lennie a megfelelő biztosítási viszonynak, azaz 2 év alatt legalább 365 napnak, el kell járni a kötelező terhesgondozásra, Magyarországon kell élni és adóznia, stb … Ezekről részletesebben a „Gyermekek után járó ellátások, támogatások és folyamataik [2018]” című cikkemben olvashatsz.

 

A KATA-s vállakozások

12.000.000,- azaz tizenkettőmillió forintig mentességet élveznek, ez annyit jelent, hogy elég az általuk választott havi járandósságot megfizetniük, és „nem kérdezenek” , amíg ez alatt az összeg alatt van az árbevételük (amennyiben törtöéves bevételről beszélünk, természetesen ez az összeg időarányosan csökken). Magyarul ha január elseje és december 31-e között tevékenykedünk, havi 1.000.000,- azaz egymillió forintig elegendő akár 50.000,- azaz ötvenezer forintot befizetnünk a hatóságoknak. Jól hangzik igaz?

 

Természetesen nem mindegy, hogy a kismama vállalkozó milyen tevékenységi körben mozog! Folyamatosan aktívan részt kell-e vennie a vállalkozás működésében, vagy van egy alap önfenntartása a vállalkozásnak, amennyiben ő nem tud jelen lenni? Nem véletlenül teszem fel ezeket a kérdéseket. Lássuk miért?!

 

Vállakozás és CSED

A KATA-s egyéni vállalkozó is jogosult CSED (Csecsemőgondozási Díj)-re, mivel biztosítottnak minősül, amennyiben nyilatkozik, hogy az ellátás folyósításának ideje alatt munkatevékenységet a vállalkozásban nem végez, azaz a vállalkozása ezen idő alatt szünetelni fog tevékenység szempontjából. Ezen idő alatt természetesen a KATA összegét nem kell havi szinten megfizetnie. Ez az időszak a gyermek születésétől számított 168. napig szól.

 

Hogyan számolják a vállalkozás az anyaság mellett jogosan igényelt CSED összegét?

 

Itt kezdődnek az érdeken dolgok! Ugyanis nem a vállalkozó árbevétele, hanem az álata megfizetett járulék alapjának szolgáló összegét veszik figyelembe a csecsemőgondozási díj számításakor. Mit jelent ez?

Amennyiben a kismama a havi 50.000,- azaz ötvenezer forint járulékot fizeti meg maga után, az olyan mintha be lenne jelentve nettó/bruttó 94.400,- azaz kilencvennégyezer-négyszár forintra. Ennek az összegnek a 70%-a szolgáltatja a CSED mértékét! Azaz 94.400,- x 0,7 = 66.080,- azaz hatvanhatezer-nyolcvan fotrintot fog kapni az Államtól, CSED jogcímen, ebből hivatalosan még vonnak személyi jövedelmadó előleget. Ezt a levonást lehet csökkenteni a családi adókedvezménnyel illetve az első házasok adókedvezményével is. Ezekről az „Adókedvezmény szülőknek [2018]” című bejegyzésemben részletesebben is olvashatsz.

Már említettem,

hogy van lehetőség a havi 50.000,- azaz ötvenezer forint helyett, a kiemelt havi 75.000,- azaz hetvenötezer forintos járulék megfizetésére. Nézzük meg, ebben az esetben mit jelent a vállalkozás az anyaság melett!

A kiemelt járulék megfizetése esetén a kismama/anyuka jövedelem szempontjából olyan, mintha nettó/bruttó 158.400,- azaz százötvennyolcezer-négyszáz forintra lenne bejelentve. Itt is ennek az összegnek a 70%-a fogja szolgáltatni a CSED alapját. Azaz 158.400,- x 0,7 = 110.880,- azaz száztízezer-nyolcszáznyolvan forint. Természetesen ahogy az előző példánál, itt is kell számolnunk a személyi jövedelemadó előleggel, amit szintén tudunk csökkenteni a családi- és, vagy első házasok adókedvezményével!

A családi adókedvezmény jövedelemre való hatását a NAV hivatalos kalkulátorában is meg tudjátok nézni!

Természetesen amíg CSED-et kapunk, addig mentesülünk a havi KATA adózás terhének fizetése alól!

 

Vállakozás és GYED

 

Figyelembe kell vennünk, hogy míg a CSED összegéből csak SZJA előleget vonnak, addig a GYED összegéből ezen felül nyugdíjhozzájársulást is. Ez plusz 10%. Természetesen, ha gyermekünk már  elérte a 169 napos kort, és már GYED-re vagyunk jogosultak, érdemes elgondolkozni a GYED Extra-n. Ez annyit jelent, hogy a GYED folyósítása alatt már visszaállhatunk a munka világába.Eebben az esetben számolnunk kell azzal is, hogy ismét fizetnünk kell a járulékos havi 50.000,- azaz ötvenezer vagy akár 75.000,- azaz hetvenötezer forintos KATA-t.

Itt ismét mérlegelnünk kell:

 1. Olyan-e a tevékenységünk, aminek működéséhez szükséges az állandó jelenlétünk? Vagy akár passzívitás mellett is kidolgozza azt az összeget, amire havonta szükségünk van/lesz?
 2. Mennyi időt tudunk gyermekünk mellett a munkára fordítani?
 3. Mikor szeretnénk visszaállni a munka világába?
 4. Jobban járunk ha párunk veszi igénybe a GYED Extra összegét? Ebben az esetben mire kell odafigyelnünk?

 

Hogyan számolják a vállalkozás az anyaság mellett jogosan igényelt GYED összegét?

 • 50.000,- azaz ötvenezer forintos járéluk megfizetése mellett

Ahogy már említettem ebben az esetben a járulékalapot 94.400,- azaz kilencvennégyezer-négyszáz forint adja, 94.400×0,7= 66.080,-. Ebből vonják még az SZJA-t , azaz 15%-ot, ami 13.367,- forint. A nyugdíj hozzájárulás 10%, 9.440,-. Vagyis a 66.080,- – 13.367,- – 9.440,- = 43.273,- forintot fogunk kapni, amennyiben semmilyen adókedvezményt nem veszük igénybe.

 • 75.000,- azaz hetvenötezer forintos járulék megfizetése mellett

Ebben az esetben a járulékalapod 158.400,-. A GYED összege ebben az esetben 158.400,- x 0,7 = 110.880,- . Itt is számilnunk kell az SZJA 15%.kal 16.632,- és a nyugdíj hozzájárulással is 10% = 11.088,- . Ezek alapján, ha nem veszünk igénybe adókedvezményt, akkor a GYEDünk a következőképpen alakul : 158.400,- x 0,7 – (110.880,- x 0,15 + 110.880,- x 0,1) = 83.160,- forint!

Természetesen, amennyiben élünk a családi adókedvezménnyel (márpedig ki ne tenné?), abban az esetben az SZJA levonást tudjuk ezzel az összeggel csökkenteni, vagy akár teljes mértékig lefedni. Itt is figyelembe kell vennünk, hogy amíg nem indítjuk újra a vállalkozásunk tevékenységét, addig nem kell fizetnünk a KATA-t.

Viszont, aki úgy dönt, hogy gyermeke/gyermekei mellett szeretne visszaállni a munkába (vagyis GYED Extra-t igényel), annak már fizetnie kell a KATA-t. Ebben az adózási formában nincs kedvezmény. Ha visszaállsz dolgozni, akkor a teljes KATA összegét meg kell fizetned minden hónapban!

 

Vállakozás és GYES

 

Miután gyermekünk betöltötte a 2. életévét,de még nem érte el a 3. életévét, már GYESre vagyunk jogosultak (vagy, ha nem volt meg a megfelelő biztosítási viszonyunk, már a gyermek megszületése után azonnal erre leszünk csak jogosultak). Ennek az összege havi 28.500,- azaz huszonnyolcezer-ötszáz forint. Amennyiben ikergyermekeink vannak, azokban az esetekben a következőképpen módosul ez az összeg:

 • 2 gyermekes ikrek esetén 200% = 57.000,-
 • 3 gyermekes ikrek esetén 300% = 85.500,-
 • 4 gyermekes ikrek esetén 400% = 114.000,-
 • 5 gyermekes ikrek esetén 500% = 142.500,-
 • 6 gyermekes ikrek esetén 600% = 171.000,-

Fontos tudnunk, hogy a GYES-t maximum kettő gyermek után folyósítják, viszont az ikergyerkekeket egy gyermekként veszik figyelembe!

Természetesen GYES melett is visszaállhatunk már a munkába, ahogy időnk és energiánk engedi. Erre az esetre is érvényes, hogy attól a naptól kezdve, hogy visszaállunk dolgozni, meg kell fizetnünk a KATA-t minden hónapban!

 

Vállalkozás az anyaság mellett összegzés

Amennyiben Egyéni vállalkozó vagy és KATA adózás alá tartozol, érdemes már a gyermekvállalás gondolat szikrájától megnéznetek mivel jártok a legjobban! Láthattátok az előző pontokban felsorolva mekkora jövedelemkiesésre lehet számítani az eddigi árbevételetekhez képest.

Akik gyermekvállalás előtt állnak úgy gondolom, érdemes elgondolkodni azon, hogy megemeljék a KATA adózás összegét, ezzel is csökkentve a munka szüneteltetésével járó jövedelemkiesést.


Szeretnél megtakarítani a gyermekednek?

 


Hasznos cikkek számodra

 1. Gyermekek után járó ellátások, támogatások 2018

 2. Hivatalos ügyek intézése szülés után 2018

 3. Adókedvezmény szülőknek [2018]

 


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2018. július 05. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!