Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

Számotokra is ismerős az a jelenség, amikor a várandós kismama  elmegy egy babaüzlet előtt, s még kettőt sem pislogsz már két-három fullon megpakolt szatyorral jön ki az üzletből? Nekem IGEN! Magam is közéjük tartozom, s észrevettem a legtöbb esetben elveszem a gyönyörű babaruhák és kiegészítők között, ami által a legfontosabb s alapvetőbb dolgok le szoktak maradni a vásárlási folyamból. Ez a jelenség egy BABA-Börze vagy Expo hatására megsokszorozódik, s olyan termékekkel vagy szolgáltatásokkal érkezünk haza, amiket nem is fogunk használni.

Ennek elkerülése végett összeszedtem nektek egy listát, hogy mik azok a dolgok, amikre szükségetek lehet a kicsit első évében (ezt is kettő részre bontva). Ezt a listát PDF formátumban a cikk végén le is tölthetitek. Emellett megnézzük, hogy a számtalan választási lehetőségek közül melyikkel érdemes élni, sőt néhány praktikát is megosztok veletek, amik hasznotokra lehet.

Lássuk a praktikákat!

 

       1. Nem kell mindent egyszerre beszerezni

Van jó pár olyan dolog, amire csak a hozzátáplálás kezdetével lesz szükséged. Ezeket érdemes később beszerezni, főleg ha kevés vagy kevesebb helyetek van!

 

       2. Több funkciós eszközök beszerzése

Vannak olyan eszközök (például etetőszék, kombi kiságy, stb.), amiket kisebb átalakítással akár több évig is tudtok használni, és így nem kell további helyfoglalókat vennetek!

 

        3. Baba-Mama Börzén/Expón sose dönts egyből

Rengeteg kiállítóval lehet ezeken a rendezvényeken találkozni. Lehet termékük vagy szolgáltatásuk, de nem szabad elfelejteni mind egyet akar, valamit értékesíteni nektek! Lehet nem is egyből (habár a legtöbben igen) de egy héttel a személyes találkozó után biztosan. Ezért érdemes többször végigmenni, s akár ugyanannál a standnál több értékesítőt is meghallgatni, hogy teljesebb képet kaphass a termék/szolgáltatásról. Így könnyebben el tudod dönteni, hogy szükséged van-e rájuk. Tapasztalataim alapján vannak olyan kiállítók, akik szó szerit tanítják be az adott értékesítőket, és ha felteszel nekik egy kérdést  nem fog rá tudni válaszolni csak a betanult szöveget ismétli vagy folytatja. Ilyenkor fogd menekülőre a dolgot!

 

        4. Mindig jegyzetelj!

Bármilyen előadáson veszel részt, vagy csak megállsz egy ilyen standnál, nem csak elvedd a prospektust (főleg, ha bármilyen adatot megadtál magadról), hanem írj fel magadnak pár dolgot az adott cégről/termékről/szolgáltatásról, hiszen ha pár nappal később, vagy akár 1-2 hét elteltével felkeresnek, nem fogod tudni, miről van szó. Ebben az esetben kettő variáció áll fenn:

  • vagy egyáltalán nem érdekelt már a személyes találkozónál sem a dolog, de mivel nem emlékszel, ezért szánsz rá drága időt, s akár még egyszer találkozol a kedves úriemberrel vagy hölggyel feleslegesen, hiszen mikor meglátod, bevillannak az emlékek, s már tudod ennek semmi értelme
  • vagy épp az ellenkezője, hiába érdekelt a dolog, mivel nem emlékszel, és ezért alapvető természetünkből fakadóan elutasítjuk a további információkat, amik lehe,t még inkább segítségünkre lennének.

 

         5. Legyen nálad lista!

A nagy választék hevében, velem is előfordul, hogy amint lehet, kinyitom a pénztárcámat, s mindent, ami felkelti az érdeklődésemet, azonnal megveszem, főleg ha még kedvezményes áron (expo-s ár, azonnali 10-20-30-40-50-%-os kedvezmény stb.) el tudom hozni az adott árut. Ilyen eseményekre érdemes előbb készíteni egy listát, mire van még szükségetek, hiszen nem érdemes össze-vissza csak az érzés kedvéért vásárolni, ha a legtöbb dolog úgyis csak a szekrény mélyén fog landolni.

         6. Ne engedj az ajándékok és kedvezmények csapdájának!

Sokszor találkozom azzal a jelenséggel, mikor az adott értékesítendő termékhez vagy szolgáltatáshoz értékesnek tűnő ajándékot kínálnak fel. Ezek azok a promóciók, amiket biztosan nem vennék igénybe, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján, ha valami nem eléggé meggyőző önmagában, akkor egy ajándéktól nem szabadna annak lennie, hiszen eddig valamiért nem tudták eladni az adott terméket/szolgáltatást! Mindig tájékozódj több oldalról, vagy ha lehetőséged van rá, kérdezz meg egy szakembert!

Most pedig lássuk, mikre lesz szükségünk az elkövetkezendő egy évben!

 

Bútorok

 

A kiságy

Mindenki másra esküszik. Van aki a kombi kiságy mellé, van aki a babaágy mellé, és még sorolhatnám mik mellé teszik le a voksukat. Érdemes ebben az esetben kicsit hosszabb távon gondolkodni, azaz nem olyan kiságyat venni, amit már akár egy éves korában de legkésőbb kettő éves korban kinő, hanem inkább olyanban (ha van rá hely és mód a lakásban/családban), amit akár 5-6 éves koráig is tud (különféle átalakítási lehetőségekkel) használni gyermekünk.

Helyhiány esetén vagy közös szobában az elején

Az északi nemzeteknél már igen elterjedt az olyan kiságy, aminek csak három oldalán van rács, míg a negyedik oldal csatlakozik a szülői ágyhoz, így egyben mégis külön van gyermekünk velünk. Ezt hívjuk babaöbölnek.  Ez a fajta lehetőség előnyt jelenthet, mikor az olyan családok részére, akiknél nem adatik meg a lehetőség arra, hogy a gyereknek külön szobája legyen, sőt azoknak is, akik az első időszakban még maguk mellett szeretnék tudni gyermeküket.

 

A pelenkázó

Ez az a bútor, ami rendkívül megosztja a tömegeket, hiszen sokan azt vallják, nem érdemes akár egy egész pelenkázó komódot vásárolni, hiszen fél éves kor felett, már ott fogod pelenkázni gyermekedet, ahol tudod. Ettől függetlenül nézzük meg itt is milyen lehetőségeink vannak, sőt milyen praktikákat tudunk bevetni a kényelem érdekében.

A legalapvetőbb helyzet a fejekben, amikor van egy teljesen különálló pelenkázó komód, aminek a tetején a pelenkázást véghez tudjuk vinni, míg a komód részben a gyerek ruháit (apróságait/kelengyéit) el tudjuk helyezni.

Mit tehetünk, ha nincs helyünk egy különálló pelenkázóra?

Praktikus megoldás lehet, hogyha lemérve a kiságy szélességét keresztbe ráhelyezünk az ágyra egy pelenkázó matracot, s így máris megoldódott a probléma. Vagy akár már meglévő komódunkra venni pelenkázó matracot, s ezzel már még egy „probléma” megoldva. ( kép mind a kettő jelenségről)

 

A fürdőkád

Itt is már számtalan módszerről hallottam, és láttam! Egyre inkább elterjedtebb, hogy egy állványra helyezhető kádat vesznek az ifjú szülők, és nem a fürdőszobában, hanem közvetlen a pelenkázó melett (leginkább gyermek szobájában) végzik a fürdetést.

Mi az előnye?

Bevált szokássá vált az elmúlt jó pár év alatt, hogy a fürdőt jól befűtjük, mert nem szertnénk ha gyermekünk megfázna a fürdetés alatt. Valóban jót teszünk ezzel? Érdemes ugyanazon a hőméréskleten tartani az összes helységet, hiszen ha a túlfűtött fürdőszobából átvisszük az alacsonyabb hőmérsékletű gyerekszobába/hálószobába/nappaliba stb. csöpségünket, könnyebben megfázhat. Ezért lehet érdekes számunkra akár az előbb említett állványos módszer, hiszen akkor már egyből abban a helységben tartózkodunk, ahová úgy is mennénk a picivel.

 

Kádszűkítő

Sokaknak egyszerűbbnek tűnhet saját meglévő kádunk szűkítésével helygazdaságosan megoldani a fürdetés kérdését. Magam is elgondolkodtam rajta, hogy ezzel rengeteg helyet tudnék spórolni, mikor egy kedves szülésznő ismerősöm felhívta valamire a figyelmemet. A pici születése után az immunrendszere majd csak a szoptatás alatt fog fejlődni, de a kádat hiába mosnám ki minden egyes használat előtt (arról nem is beszélve, hogy a ferőtlenítőket nem is lehet teljes mértékben leöblíteni rendesen a kádból) ennek ellenére maradhatnak olyan bacik a kád felületén, amivel még nem biztos, hogy gyermekünk immunrendszere meg tud bírkozni. Megkérdeztem tőle szerinte mi az az időpont, amikor már lehet ilyen használni? Elmondása szerint amikor a pici már önállóan tud ülni, az a legkorábbi időpont, de ő mindenféleképpen inkább a külön káadt javasolná az első évben. Mivel a legnagyobbat ebben az időszakban fejlődik az immunrednszer.

 

Babakocsi

Számomra ez okozta a legnagyobb fejtőrést, hiszen az enyhe kifejezés, hogy „Dunát lehetne rekeszteni”  a lehetőségekkel, és a választék olyan széles, hogy magam is megijedtem mégis milyen fajtájút, anyagút, nagyságt, és még sorolhatnám vegyek.

Végül 3 csoportra tudtam bontani a babakocsik világát:

  • hagyományos
  • 2in1 (hagyományos babakocsi hordozóval)
  • multifunkciós (babakocsi, hordozó, mózeskosár, pihenőszékké való átalakítási lehetőséggel)

Míg a bútoroknál adott volt a hely nagysága, és ezáltal a lehetőségeim is szűkültek, itt nem tudtam mihez kezdjek. Az árról már nem is beszélve, hiszen a 30.000 forinttól kezdve a több százezer forintig minden kategóriájú babakocsival találkozhatunk a piacon.

Érdemes felmérni először anyagi lehetőségeinket, majd azt mégis meddig szeretnénk használni az adott babakocsit, mert nem mindegy, hogy most megveszünk egy tegyük fel olcsóbbat, és akár egy év múlva vennünk kell egy másikat, mert már nem tudja kiszolgálni gyermekünk igényeit (kinőheti, vagy irritálni fogja az anyag stb.).

 

 

Csak, hogy néhány alapvető dolgot megemlítsek a vásárolandó dolgokból! A részletes listákat itt letöltheted!

Kelengyelista_kiegeszito_5-6_honapos_kortol_gyerekmegtakaritas.hu

Kelengyelista_szulestol_5-6_honapos_korig_gyerekmegtakaritas.hu

 

Következő cikkemben arról olvashattok,milyen támogatások léteznek a 3 év feletti gyermemkek részére, és hogyan juthattok hozzá ezekhez, illetve a pici első évét beszéljük át a hozzátáplálás szempontjából!


Ha érdekelnek a további kedvezméynek, támogatási lehetőséget, vedd fel velem a kapcsolatot!


Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!