Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

 

Rengeteg olyan tényező van életünkben, ami befolyásolhatja a szoptatás minőségét, gyakoriságát,  élvezhetőségét, stb. A következő pár pontban összeszedtem azokat a tévhiteket, amik sajnos igen elterjedtek, s ezálat gyakran megtévesztik/megrémísztik a kismamákat. Nem csak a kezdő, de a már gyakorlott édesanyákat is.

Nézzük mik ezek!

 

1. Csak a tartós szoptatásnak van értelme

Sokan abban a hitben élnek, hogy csak akkor volt sikeres gyermekük táplálása, ha a hosszasan, bő tejjel képesek etetni a kis jövevényt. Gyermekünk számára minden egyes szoptatás kincs! Nem számít milyen hosszan, és milyen tápanyag gazdaságú tejjel (legfeljebb, ha nem annyira tápláló neki az anyatej, akkor vagy gyakrabban szoptatsz, vagy adsz még neki külön tápszert is) szoptatsz. A lényeg, hogy csinálod!

 

 

2. Apa kevés dologban tud segíteni

Igaz, apa nem tudja átvállalni a szoptatást. Vagy mégis? Egyre több olyan ifjú szülőpárral találkozom, akiknél apa bevállalta az éjszakai etetést, anya lefejtett tejével (vagy akár tápszerrel, ahol szükséges). Ezáltal hasonló kötődést képes elérni, mint anya a szoptatás közben, a baba őt is még közelebbinek fogja érezni magához. De az apák nem csak ebben tudnak segíteni!

 

Nézzük meg, mik azok a dolgok amikben még apa segítségét tudjuk kérni!

 

 • Ha képes elsajátítani a szoptatással kapcsolatos ismereteket, nem kell aggódnunk, és stresszelnünk, ha bármi nem úgy történik, mint az a nagykönyvben meg van írva, hiszen párunk lehet a saját egyedi „szoptatási tanácsadónk”, aki higgadtan, szívvel-és lélekkel tud nekünk segíteni, mikor mi épp az idegösszeroppanás határát súroljuk.
 • Egy újszülött ellátása gyakran (főleg első szülőknél) rengeteg energiát ki tud venni az emberből. Ezért fontos, hogy apa is kivegye belőle a részét.. Például: szoptatás utáni büfiztetés, altatás, fürdetés …
  A megfelelő „munka”megosztás mind a kettőtöknek sokat segíthet!
 • A hazamenetel utáni pár napban (bármennyire is nehéz a családot „távol tartani”) próbáljatok meg nem látogatókat fogadni. A szülés/születés nagyon sok energiát őröl fel nem csak a kismamában, de a babában és apában is. Ezeket hagyni kell visszatermelődni, illetve a pici immunredszerének is kell pár nap (szoptatások által), hogy valamelyest felvértezze magát a látogatók által hozott bacikkal szemben.

 

 

3. Ha kicsi a melled, akkor nem lesz megfelelő mennyirségű tejed

Fontos tudni, hogy a mell formája és nagysága nem meghatározó a szoptatás szempontjából! Lehet a melled akkora mint egy dinnye, ha kevés benne a tejtermelő mirigy, akkor nem fogsz tudni tartósan kizárólagosan csak szoptatni. És ez igaz visszafele is. Hiába van kicsi melled, ha az gazdag a mirigyekben,képes leszel sokáig és minőségében is megfelelően szoptatni!

 

4. Ha nincs előtejed, biztosan nem lesz megfelelő minőségű és mennyiségű tejed

A várandósság ideje  alatt a hormonháztartásunk folyamatosan átalakul lásd mikor el tudod magadat sírni a boltban, mert elfogyott az a kifli vagy bármi más, amit vennni szoktál (valós sztori). Ez mindenkinél másképp mutatkozik meg. Sokaknál beindítja már a várandósság ideje alatt a spontán „tejtermelést”, azaz az előtejet. De ez nem elvárt! A tejtermelésért felelős hormonok ( oxitocin és prolaktin) sokaknál csak a méhlepény megszülése után szabadul fel igazán. Ahogy kisbabánk elkezd szopizni, ezek a hormonok termelődni kezdenek az agyalapi mirigyben, és a véráramon keresztül eljutnak a tejtermelő sejtekig-mirigyekig, ami által beindul a tejtermelés.

 

 

5. A szoptatásnak fájdalmasnak kell lennie

Természetes, hogy furcsa mikor egy kis jövevény szívni kezdi cicinket. Ez eleinte lehet szokatlan, de semmiféleképpen sem fájdalmas. Mikor fájhat a szoptatás?

 

 • Ha mindig ugyanabban a pozícióban szoptatsz

  Kisbabád a szopás közben folyamatosan nyomást gyakorol a melbimbódra és a bimbóudvarod bizonyos részére. Azért, hogy ne ugyanaz a rész kerüljön mindig nyomás alá, érdemes különböző pozíciókban szoptatni.

   

 • Ha folyamatosan csak az egyik melledből szoptatsz

  Nem véletlen, hogy a szoptatási tanácsadók és a szülésznők is felhívják a figyelmet a mellcserére! A tej mennnyiségétől függően akár egy szoptatás alatt is lehet mind a két mellből is táplálni gyermekünket, vagy szoptatásonként cserélni. Hiszen a szopási reflex beindulásával mind a kettő melledben termelődni fog a tej, és ha ez nem kerül ki, akkor könnyen begyulladhat a melled.

   

 • Ha nem ápolod megfelelően melled, mellbimbód és bimbudvarodat.

  Könnyen előfordulhat, hogy mellbimbód kiszárad a szoptatástól, ekkor sosem szabad késlekedni, kezelni kell! Kend be egyszer-kétszer (amennyit szükségesnek érzel) 100% tiszta HPA lanolinnal (lanolin:gyapjúfeldolgozás másodlagos terméke! A nyers gyapjúból mosással eltávolított zsírt ipari (kozmetikai és gyógyszeripari) célra kivonják a mosóoldatból. Így nyerik a lanolint, ami voltaképpen tisztított gyapjúzsír.) forrás

 • Ha nem megfelelő bimbókrémet használsz

  Fontos, hogy olyat használj, amit nem kell szoptatás előtt eltávolítanod a mellbimbódról, mert ennek eltávolításával több problémát tudsz okozni, mint amennyi haszna van, hiszen a kenőcsök beleragadnak a szemmel nem is látható mélyedésekbe, ami a baciknak melegágyat biztosítanak. Feltétlen győződj meg arról, hogy a krém dobozán határozottan fel van-e tűntetve, szoptatás előtt nem kell lemosni!

   

 • Nem jó melltartó használata

  Minden kismama elgondolkodik még a szülés előtt, hogy mégis mit/miket kell vennie. Ilyenkor mindig eszünkbe jut a szoptatós melltartó, hiszen már a várandósság alatt mellünk megnövekszik, a szoptatási időszakról nem is beszélve. Ilyenkor érdemes csak a szülés után venni ilyen melltartót, hiszen nem tudjuk megjósolni, milyen hatással lesz melleinkre a szoptatás, mennyire fognak tovább duzzadni/nőni cicieink. A megfelelő méret megtalálása érdekében inkább akkor vegyünk melltartót, mikor már kiteljesedett mellünk! Hiszen ez is nagy hatással van szoptatásunkra, mivel ha kisebbet veszünk a kelleténél, összenyomja mellünket, ezáltal a tejcsatornáinkat is, s így hamarabb elapadhat tejünk, mint az a természetes folyamat által megtörténne.

   

6. A mell fejése további tejtermelést okoz

Már beszéltünk azokról a hormonokról, amik elősegítik az anyatej termelését, amik beindítják a tej termelődését. Ezen hormonok képződéséhez gyermekünk szopási refelxeire van szükség. Azokra az eleinte apró szívó mozdulatokra, illetve nyelvének finom mozgására, amit csak ő tud előidézni.
Ezért ha akár mellszívóval, akár kézi fejéssel lecsapolod melleidből a maradék tejet, nem lesz megállíthatatlan tejfolyásod, hiszen akár a gép szívó hatására, vagy melled masszírozása nem fog olyan hormontermelődést kiváltani az agyalapi mirigyedből, ami a további tejtermeléshez szükséges!

 

7. Mindenki ugyanúgy szoptat

Hatalmas tévedés! Minden baba más. Nem lehet megszabni, hogy most be kell-e pólyázni szoptatáshoz, vagy milyen pozícióban szoptass, stb. . Minden baba másképp fog reagálni az adott testhelyzetre, és minden másra is. Érdemes ezekről beszélgetni (kinek mi vált be), de nem szabad elkeseredni, ha nekünk és gyermekünknek, az adott szoptatási praktika nem válik be. Próbljatok ki minél többet, annak érdekében, hogy megtaláljátok mind a kettőtök számára a legmegfelelőbbet, legkényelmesebbet, hiszen az anyuka kényelme is rendkívül fontos a szoptatás alatt, hogy jó érzés legyen a szoptatás, ne pedig egy kötelező feladat.

 

8. Bukás ≠ reflux

Sajnos a mindennapi életünkben ez a két fogalom teljesen összemosódott, pedig nem ugyanazt jelentik.
Nézzük meg melyik mit takar!

Bukás

Már az első szoptatások után észrevehető, hogy babánk rövidebb-hosszabb idő után visszabukja a szopott anyatej egy részét. Ez több dolog miatt is megtörténhet, nem szabad egyből a legrosszabbra gondolni ( ‘paramamik’ figyelem!).
A bukás oka lehet:

 • Mohó evés közben kisbabánk sok levegőt is nyel, ezért a büfivel egy kevés te is visszajön
 • Túl sok a tejed, erős a tejbelövelő reflexed, és rendkívül erősen ürül melledből az anyatej

 

Reflux

Refluxról abban az esetben beszéllhetük, amikor már nem csak a felesleges anyatej jön vissza! Ebben az esetben a kibukot folyadék színe megváltozik. Ez lehet zöldes vagy sárgás, sőt akár egy kicsit véres is. Ez azért van, mert gyomorsav is jön a kibukott folyadékkal, ami felmarhatja babánk nyelőcsövét, ezért kisbabánknak akár fájdalmai is lehetnek. Ha ilyen tünetekkel találkozol, azonnal fordulj gyermekorvoshoz!

 

9.Ha sír a baba, éhes

Ha kicsit jobban megfigyeled, a kisbabádnak mindenre másfajta sírása van / lesz. Nem minden esetben cicit fog kéri, ezért nem szabad megijedned, ha sír de nem akar enni. Hagyj magadnak időt arra, hogy kiismerd gyermeked igényeit! Ne ess kétségbe, ha éppen nem találod el, mi lenne kedvére, hiszen a stresszel és fusztrációval se neki se magadnak nem teszel jót, a szoptatásról nem is beszélve. Sokszor vannak okosabbak és tapasztaltabbak, akik egyből megmondják mi a baja a picinek (legalábbis azt hiszik), nem szabad elveszítened az önbizalmadat, bele fogsz tanulni, mikor mire van szükséges kisbabádnak!

 

10. Mellgyulladással nem lehet szoptatni

Természetesen vannak olyan lebetegedések, fertőzések vagy gyulladások, amikkel nem ajánlott szoptatni, nehogy átadjunk valamilyen bacit vagy fertőzést gyermekünk részére.
Az akár lázzal járó mellgyulladás nem tartozik ezek közé! Ebben az esetben a szoptatás nem jelent veszélyt, hiszen a babádban ugyanolyan alapvető baktériumok vannnak, mint benned. Sőt az ő szoptatásával tudod a legkíméletesebben kiüríteni melled, ezzel a gyulladást is csökkentve/mullasztva.

 


Kérdésed van ? Keress bátran!

Az adatkezelési tájékoztató itt megtekinthető.

 

 


Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!