Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

 

40 hét nagyon hosszú időnek tűnik, de mikor szembesülünk vele, mennyi mindent kell elintézni ( s legtöbbet határidőhöz is kötik) ráébredünk, milyen gyosan repül az idő, s milyen gyorsan tarthatjuk kezünkben kis jövevényünket. Emellett vannak olyan buktatók is, amikre nem minden esetben hívják fel a figyelmünket, pedig fontos lenne tisztába lennünk ezekkel a dolgokkal! Lássuk milyen fontos teendőim vannak a terhesség alatt?

Első szakasz: várandóság

A legtöbb terhes állapot már az első 6-9 hét között kiderül, hiszen kicsit feltűnő, ha nem érkezik meg az a bizonyos „mikulás”! A legtöbb szülő miután már biztos a kis jövevény érkezése, elkezd gondolkodni a pici nevén. Mi lesz ha kisfiú, vagy mi legyen a neve ha kislány lesz? Itt még van időnk kicsit jobban belemélyedni magába a gondolatba, hogy anyák vagy ismételten édesanyák lehetünk.

A 10. héttől kicsit felgyorsulnak a folyamatok (nálam legalábbis így volt). Miután megállapították, hogy valóban állapotosak vagyunk, elméletileg felvilágosítást kellene kapnunk a felelős személy választásról (alacsony kockázati besorolásnál ezek a személyek a következők lehetnek: szülésznő, szülész-nőgyógyász szakorvos, míg magas besorolás esetén, csak kizárólag szülész-nőgyógyász szakorvos lehet).

Elvégeznek egy rizikófelmérést is kérdőív segítségével, ami által besorolnak alacsony vagy magas rizikó faktorba, illetve fel kell világosítaniuk a kromoszóma rendellenességek vizsgálatáról a terhesgondozás során. Általában ez három különálló papír, amit lepecsételnek és aláírnak (mindenki szíve joga hogy elolvassa vagy sem , de természetesen tisztelet azoknak , akik valóban átbeszélik mindezt a várandós kismamával!).

Mi történik az első védőnői találkozáskor?

Kérnünk kell egy igazolást az orvostól a terhes állapotunkról, amivel a védőnő kiállíthatja számunkra a várandósgondozási kiskönyvet. Érdemes a védőnőhöz is minél hamarabb bejelentkezni, mivel az első szűrővizsgálatokat már a 13. hét betöltéséig meg kell csináltatni. Sokan vannak, akik nem az állandó lakhelyükön élnek életvitelszerűen, náluk azt kell figyelembe venni, ahol élnek, hiszen velük lesznek állandó kapcsolatban.

Amellett, hogy a személyes dokumentumaid és az orvosi igazolás által kitöltik a kiskönyvet, jogszabály szerint itt kellene felvilágosítani a várandós kismamát a

 • következő hónapok folyamatairól,
 • részletesen átbeszélni melyik vizsgálatot hol és kivel lehet elvégeztetni,
 • illetve egyfajta életmód tanácsadásnak is kellene lennie (például: mennyit lehet hízni ez alatt az idő alatt, mire kell odafigyelni, hogyan lehet sportolni, tsb. ). Ez külföldön már elterjedt, sőt már elvárás is, itthon még a legtöbb helyen csak a papírok kitöltéséből és egy kis beszélgetésből áll ez a találkozó.

Mit nem mondanak el nekünk?

Egy problémamentes terhesség alatt is érdemes a kötelező vizsgálatokon felül havonta egyszer elmenni a nőgyógyászunkhoz, aki a terhesgondozást végzi, hiszen legalább 4 orvosi pecsétnek kell szerepelnie kiskönyvünkben ahhoz, hogy megkaphassuk a megfelelő támogatásokat, különben ott fogunk állni, és malmozni, mikor várjuk az állam által kifizetendő havi összeget.

A másik ilyen fontos pontok az ultrahangos szűrővizsgálatok, hiszen nem mindegy , hogy ki csinálja! A jelenlegi jogállás szerint az első ultrahangos szűrővizsgálatot (közismertebb nevén Down-kór szűrés) nem csak ultrahag szakorvos, hanem akár szonográfus is végezhet a 11-13.hét között, míg  a másodikat csak is szakorvos!

Nézzük milyen kötelező vizsgálatok vannak, ha terhes vagy!

 

 

A gyermek felvállalásának hivatalos lépései 

Amennyiben a szülők házasok, érdemes kikérni az eredeti házassági anyakönyvi kivonatot akár két hónappal a szülés előtt, mivel erre a dokumentumra szükség lesz az újszülött anyakönyvi kivonat kiállításához.

Egyre több embernél megfigyelhető, hogy nem kötnek házasságot, hanem élettársi viszonyban élnek. Ebben az esetben apasági nyilatkozatot kell tenni az anyakönyvi hivatalban!  Itt ismeri el az apa a felelősségét illteve itt egyeznek meg hivatalosan a születendő gyermek családnevéről. Ehhez a röpke negyed órás procedurához mind a kettő szülő személyes jelenléte szükséges!

Van egy harmadik eset, mikor az édesanya valamilyen okból kifolyólag egyedül marad. Ebben az esetben, ha úgy nyilatkozik, hogy az apa ismeretlen, azonnal bekerül a gyámhivatal rendszerébe, ami által bármikor ellenőrizhetik, hogy

 • megfelelő életkörülményei vannak-e,
 • vagy a gyermek megszületése után megfelelőek-e a testi-lelki-és szellemi fejlődéséhez szükséges körülmények, amit az anya biztosítani tud.

Amennyiben igen semmi probléma nincs, amennyiben viszont nem , akár állami gondozásba is vehetik a gyermeket.

Kórházi előkészületek

Kórházi csomag összeállítása

A kiírt dátum előtt 4 héttel már érdemes összeállítani, és bekészíteni az ajtó mellé mind a szülőszobai, mind a szülés utáni ellátás idejére a csomagot, mivel a betöltött 36. hét után már nem számít a pici koraszülöttnek. Ettől az időtől kezdve mindenki készenlétben áll, hiszen bármikor indulhattok a kórházba. A csomagokat érdemes egyébként közvetlenül valahova a bejárati ajtó közlébe helyezni, hogy csak fel kelljen kapni az indulás pillanatában, ne kelljen kétszer vagy akár háromszor is fordulni, mire minden rendben bekerül mellénk a kórházba!

Amennyi kórház, annyi szokás, ezért csak egy általános csomagösszeállítást állítottam nektek össze. De mindenféleképpen érdemes utána kérdeznetek az adott helyen, ahol szülni fogtok, mit kérnek, mit hozzatok magatokkal, vagy mire van lehetőség hozni ( például: vajúdás – szülés idejére lehet-e  illatgyertyát vagy bármi mást bevinni, ami segít nektek az adott pillanatban koncentrálni, illetve két fájás között a vajúdás ideje alatt relaxálni és pihenni).

 
A csomag tartalma:
 • várandósgondozási kiskönyv + leletek
 • anya személyes dokumentációja (fénymásolva is, hiszen vannak kórházak, ahol a pici megszületése után egyből intézik az anyakönyvi kivonatot is)
 • apasági nyilatkozat vagy házassági anyakönyv (eredeti)
 • köntös
 • papucs (egy a járkáláshoz és egy gumitalpú a fürdéshez)
 • hálóing ( érdemes 2-3 darabot elrakni, sőt a szoptatás miatt az előlgombolósat szokták javasolni)
 • szoptatós melltartó/melltartók + melltartóbetét
 • törülköző
 • tisztálkodási csomag (fogkefe, fogkrém, tusfürdő…)
 • wc papír, zsebkendő, akár wc ülőke borító (bármelyik drogériában lehet kapni)
 • étkezéshez szükséges eszközök (evőeszközök, pohár, konyharuha)
 • telefontöltő, olvasni való, …
 • rostos üdítő (a tej beindítása érdekében az őszibarack levet szokták ajánlani)
 • ásványvíz (szénsavmentes)
 • szőlőcukor, csoki, egy szendvics
Szülés utáni csomag (pici csomagja)
 • pár darab pelenka
 • popsitörlő
 • textilpelenka
 • ruhák (amennyiben szeretnénk a sajátjába öltöztetni, habár van kórház, ahol kifejezetten kérik a babaruhát is)
A baba hazaszállításáshoz szükséges csomag

A hazamenetel napján az apukák még mindig euforikus állapotban szoktak lenni (vagy csaka a tejfakasztó party hatása alatt vannak még), ezért ezt is érdemes előre összeállítani.

 • gyereknek fehérnemű (body) és az évszaknak megfelelő ruházat
 • babahordozó kiegészítve az autóba beszerelhető alsó résszel!

Láthatjuk, hogy még nem is foglalkoztunk a babavárással kapcsolatos bevásárlással, és még számtalan más tennivalóval (amik szintén fontosak), de már így is rengeten teendőnk lesz már a pocaklakós időszakban is.

Miután hazavihettük az újonnan született kis családtagot, elvégzendő dolgaink listája még mindig nem ért véget, hiszen a gyermek után járó ellátások igénylése még csak most kezdődik!

Erről következő bejegyzésemben olvashattok részletesen!


Szeretnél megtakarítani a gyermekednek?

 


Hasznos cikkek számodra

 1. Gyermekek után járó ellátások, támogatások 2018

 2. Hivatalos ügyek intézése szülés után 2018

 3. Adókedvezmény szülőknek [2018]

 


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. október 16. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!