Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

CSOK támogatás visszafizetése [2019]-ben egyre több helyen felmerül!

Sajnos egyre több olyan ügyféllel találkozom, akik fekvették a CSOK támogatást, de jelenleg nem ott tart az életük, hogy továbbra is együtt tudjanak élni.


Mi történik, ha vissza kell fizetni a CSOK-ot?

Természetesen más a helyzet, ha vállalt, és más, ha meglévő gyermekekről beszélünk. Nézzük meg mind a két esetet, mivel a számok biztosan mások lesznek!

Visszafizetés meglévő 3 gyerek után

Amennyiben a CSOK támogatást meglévő gyermekek után igényelték, nem annyira bonyolult a helyzet. Vagy mégis?

Mi történik, ha két ember, úgy dönt, nem tudnak tovább egymás mellett élni, s felvették a CSOK 10+10 támogatást (mostmár 10+15 millió, de akik már megkapták, és most állnak válás közelében, azokra még a 10+10 vonatkozik) , sőt feltételezzük, hogy saját maguk építkeztek, hogy az 5%-os ÁFA támogatást is ki tudják használni.

Ebben az esetben, ha már kimondták a válást, vagyis végzés van a kezükben a válásról, és a gyermekelhelyzéről, akkor lehet további lépéseket tenni a CSOK visszafizetését illetően.

Hogy néz ez ki a gyakrolatban?

Sok szakértő nyilatkozta, hogy annak a személynek akinél elhelyezésre kerülnek a gyerekek , nem kell visszafizetnie a CSOK összegét.

TÉVES!

Ha megvannak a papírok (válás, és elhelyezés), akkor ezt be kell jelenteni annak a banknak, aki által fel lett véve a CSOK összege.

Ekkor a bank ezt jelzi a MÁK-nak, és kapnak egy állásfoglalást az üggyel kapcsolatosan.

Majd eladásra kerül az ingatlan! Viszont NAGYON FONTOS itt megjegyeznünk:

Ha a vásárlónk szintén CSOK támogatással szeretné megvenni az ingatlant, ő már csak használként tudja érvényesíteni a támogatást, hiszen nem generál kivitelezőtől vásárol, hanem tőlünk!

Amíg a MÁK nem veszi le az elidegenítést az ingatlanról, addig semmilyen bank nem fogja meghitelezni a vételárat

Hogyan kerül le az elidegenítés az ingatlanról?

Vissza kell fizetni a MÁK számára (letéti számlára) a teljes felvett összeget, vagyis 10+10 CSOK plusz 5 millió ÁFA visszatérítés, még az ingatlan értékesítése előtt! Vagyis a vevőnknek ennyi előleget kellene fizetnie számunkra!

Ha ez megtörtént, a MÁK csak akkor fogja törölteni magát az ingatlan tulajdoni lapjáról

Mi történik az értékesítés után?

Először is ha a CSOK támogatás és államilag támogatott hitelen felül további banki hitel volt az ingatlanon, azt ki kell fizetni, és a maradék (ha van) képezheti a következő ingatlan/ingatlanok önerejét

Miután az „új” következő ingatlan a tulajdonunkba került, kérhetjük „vissza” a MÁK-tól a CSOK 10 millió forint támogatást (ne felejtsük el meglévő 3 gyerekről beszélünk), illetve ha volt és letétbe helyeztük az 5 millió fortint ÁFA támogatást

Ebben az esetben a MÁK a mostmár tulajdonunkba került ingatlanra ismétetlten széljegyre kerül, vagyis folytatódik az elidegenítési időszak.

Miután felkerült a MÁK a „helyére” kaphatjuk újra/vissza a letéti számláról meg a 10 CSOK + 5 millió ÁFA-t (itt már nem kell számlával semmit sem bizonyítanunk, szóval akár egyfajta megtakarított összeg is lehet, vagy akár egy beruházás egy másik ingatlanba, amit akár tőkeépítés céljából kiadásra vennénk)

Visszafizetés vállalt gyermekek esetén

Láthatjátok nem egyszerű még abban az esetben sem a helyzet, ha már meglévő gyermekekről beszélünk. De ha vállalt gyermekekkel vette/vették fel a CSOK 10+10 (mostmár 10+15) támogatást a hitellel, és még mellé piaci banki hitelre is sükség volt, még inkább bonyolultabb a helyzet, hiszen ebben az esetben a büntetőkamattal is számolnunk kell.

Ez még inkább megnehezítheti a fiatal párok/szülők helyzetét, hiszen a büntető kamatot visszamenőlegesen a felvétel időpontjától fogják rászámolni az adott összegre (CSOK+támogatott hitel)!

Hiszen mivel magasabb összeget kell letétbe helyezniük (mivel nem teljesült és nem is fog teljesülni a vállalt gyermekek száma), így hiába sikerülne ezt megtenniük, még kevesebb összeg maradna a zsebükben önerőnek a következő ingatlanhoz/ ingatlanokhoz.

Vállalt gyermekek esetében természetesen a vállalt gyermekek száma sem mindegy, illetve hogy ebből mennyit sikerült még teljesítenünk.
UGYANIS:

Feltételezzük, hogy gyermektelen házaspár belevág az építkezésbe, és vállalnak 3 gyermeket, de közben elválnak, s még nem sikerült egy gyereket sem teljesíteni!

Ebben az esetben a technikai rész ugyanaz, mint eddig (először letét, majd értékesítés, piaci hitel kifizetése ha van, és maradvány összeg. két felé osztása), de mivel itt nem született gyermek, így nincs mit átvinni a másik ingatlanra.

Mit jelent ez?

Annyit, hogy kamatokkal és büntetéssel visszafizetted a CSOK-ot és az államilag támogatott hitelt, de ellenben a meglévő gyermekek esetében, te semmit nem fogsz visszakapni, miután a következő ingatlanodban tulajdonos lettél!

Természetesen, ha egy gyermeket sikerült teljesítenetek, és utána következik be a „baj” (attól függ milyen szempontból nézzük), akkor maximum az egy gyermek után igénybevett támogatást tudjátok átvinni annak a személynek az ingatlanára, akinél életvitelszerűen lesz a gyermek.

Amennyiben kettőt teljesítettünk, akkor ugyanígy a kettő gyermek utáni összeget tudjuk továbbvinni a következő ingatlanra. A három gyermek esetéről pedig már beszéltünk!

Ahogy láthatjátok valóban veszélyes belevágni egy ilyen projektbe! De mi van abban az esetben amikor ma 2019-ben nincs más lehetőség elindulniuk a fiatal pároknak, hoszen az albértleti díjak nagyon magasak , ugyanúgy, mint a lakásárak is? Hogyan lehet anyagilag túlélni a „CSOK visszafizetés [2019] -ben”-t?

Én úgy gondolom sokak esetében ez egy kényszerítő lépés, s csak remélni tudom, hogy azok a párok, akik ezt meglépik vagy meg kellett lépniük (saját tapasztalat), azok ki fognak tartani, mind a hitel, mind a kapsolat oldaláról, hiszen egy ilyen tranzakció után, ti is látjátok, hogy nem csak a válási procedúra lenne nagyon hosszas és drága, de akár az általatok a válás időpontjáig felhalmozott megtakarításotok (már akinek van vagy lesz) is rámehet erre!Szeretnél megtakarítani a gyermekednek?


Hasznos cikkek számodra

  1. Gyermekek után járó ellátások, támogatások 2018
  2. Hivatalos ügyek intézése szülés után 2018
  3. Adókedvezmény szülőknek [2018]

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2019.március 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!