Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

 

Észrevétlenül egy komplett generációváltás történt. Mostanában válnak szülőkké azok, akik egész életüket a rendszerváltás utáni szabad kapitalizmusban töltötték el. Ők már egy teljesen más szellemben élik mindennapjaikat és teljesen máshogy viszonyulnak a pénzügyekhez is. Az nem kérdés, hogy mindenki szeretne a gyerekének félretenni pénzt. Sőt kell is! De ebből mi valósul meg?

Elkészítettünk egy érdekes felmérést, amiben próbáltuk behatárolni a gyerekek esélyét életkoruk alapján egy gyerekcélú megtakarításra. A kérdés az volt, hogy a szülők mikor a leglelkesebbek, és mi történik azokkal a szülőkkel, akik tolják a gyerekprogram elindítását?

Mert azt az embertípust biztosan Te is ismered, aki mindig szeretne mindent, csak soha nem kezd bele semmibe! Azt is rengetegszer hallani, hogy majd ha „bejefeztük a házat” vagy majd ha „nagyobbak lesznek a gyerekek” vagy … Meglepő tény, hogy minél tovább halogatja a szülő a gyerekmegtakarítás elindítását, statisztikailag annál valószínűbb, hogy soha nem indul el a valóságban ez a program!

 

 

Túl késő elkezdeni a gyerekmegtakarítást?

 

Felmérésünk szerint a szülők jellemzően a gyermek 0-3 éves kora közötti időszakban a leglelkesebbek ezen a téren. Egyértelműen kimutatták a számok, hogy akik nem kezdenek el ebben az időszakban megtakarítani, azok a szülők az idő előre haladtával egyre inkább hozzászoknak a kifogásokhoz és a tologatáshoz. A gyermekük esélye pedig rohamosan és drasztikusan csökken arra, hogy ilyen célú hosszútávú szülők által indított programból fiatal felnőttként részesüljön és könnyebbé válljon az életkezdése. 

Csak a szülők 7,2%-a kezdett el a gyermekének félretenni 8 éves kora után. Ez azt jelenti a teljes képet nézve, hogy hihetetlenül kicsi és statisztikailag megalapozatlan az esélye annak, hogy az a szülő, aki idáig eltolta a kérdést, a továbbiakban tényleg indítani fog valamit!

Mit veszíthetünk a halogatással?

 

Feltételezzük azt, hogy van két szülő és mindkét szülő 18 évig ugyanazokkal az anyagi lehetőségekkel rendelkezik. Az egyik szülő a gyermekének születésekor fog félretenni havi 15.000 forintot, míg a másik szülő gyermekének 5. születésnapján kezd el takarékoskodni ugyanúgy 15.000 forintot. És feltételezzük azt, hogy minden hónapban a gyerek 18 éves koráig pontosan ugyanennyit fognak félretenni.

 

Mennyibe kerülne, ha ugyanannyit szeretne a két szülő összegyűjteni?

Még mielött megnézzük a halogatás kalkulátor eredményét, érdemes egy percig elidőzni azon is, hogy mennyit kellene a második szülőnek félretennie ahhoz, hogy ugyanazt az eredményt elérje? Igazából nem számoltuk tovább 5 évnél! Ha a célunk 18 év alatt 5M forint, akkor 5%-os feltételezett hozam mellett az első szülőnek havi 14.259 forintot kell félretennie, míg a második szülő (aki mondjuk a gyerek 5 éves koráig tologatta a gyerekmegtakarítás elindítását) kénytelen lenne 22.725 forintot félretenni minden hónapban.

 

Szerinted mennyire reális, hogy ugyanazon anyagi lehetőségek mellett a második szülő közel 2x többet tesz félre a gyermekének?

 

Forrás: SzámoldKi

 

Halogatáskalkulátor

 

Forrás: OVB

 

És akkor reálisan nézve a helyzetet be kell látnunk, hogy az a szülő sem lesz képes havi szinten többet félretenni a gyerekének, mint aki hamarabb elkezdett megtakarítani. 0%-os indexálással és éves 5%-os hozammal számolva gyakorlatilag az a gyerek, akinek a szülei később kezdték el a programot, akár 37%-kal kevesebbet kaphat meg, mint az a gyerek, akinek egyből indítottak valamit. Ez a példa számítása alapján közel 2M forint különbség, ami befizetéseket tekintve

több, mint 10 évnyi szülői befizetésnek felel meg!!!

Ez nagyon brutális különbség, ha azt nézzük, hogy csak 5 évről beszélünk…

 

Segítünk kiválasztani a legjobb megoldást!

 

A számítási modell egy konkrét helyzetet mutat be. A valóság ettől eltérhet negatív és pozitív irányba is. Mivel nem konkrét terméket mutattunk be, ezért az adott termék költségszerkezete és hozamkilátásai is okozhatnak eltérést! Döntés elött fontos, hogy szakemberrel beszéld át a kérdéseket!

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. március 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!