Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

A legtöbb szülő, készülődve az új tanévre lábon kihord egy komolyabb agyvérzést, amikor meglátja az árcédulákat a boltokban. Valószínűleg a világ minden pénzét el tudnánk költeni a legújabb Pókemberes hátizsákra vagy Ariel mintás ruhákra. A gyártók pontosan a szülők szeretetére és nagyvonalúságára építenek az árképzésnél. Most nézzük azokat a bevállt praktikákat, amikből kiderül: Hogyan lehet olcsóbb az iskolakezdés?

1. Keresd a nagy kiszerelést mindenben

Mindig a legdrágább megoldás, ha a spórolás jegyében felaprózzuk az eszközbeszerzést, és mindig csak a következő hónapra koncentrálunk. El kell fogadnunk, hogy vannak olyan fogyóeszközök, mint például a színes ceruza. Ezeket megvásárolhatjuk hónapról hónapra apránként (és sokkal drágábban), vagy pedig előre tervezve már egyből egy komolyabb kiszereléssel indíthatunk, ami sokáig elég lehet.

 

Hibát követünk el, ha az egész csomagot egyből odaadjuk a gyereknek. Tönkre fog menni! Osszuk fel és mindig annyit adjunk oda, amennyire szüksége van. Nincsen értelme a sarokban vagy a földön porosodnia a 100. színesnek is…

 

2. Írjál listát minden esetben

Főleg a nagyobb áruházak profik abban, hogy a szülőket – mindenféle érzelmi ingerrel bombázva – belekergessék az esztelen költekezésbe. Egy átlagos tanév előtti nagybevásárláskor akár 5.000 forinttal is többet költenek a szülők, mint amit eredetileg elterveztek. Ennek oka az ad hoc jellegű, gyakran stresszes és kapkodós bevásárlás. Nehezítő körülményként még a gyerek is lefoglalja a szülő figyelmét. Ezt kizárólag céltudatossággal és tervszerűséggel tudjuk kivédeni. Írjunk mindenről listát és az iskolakezdésre való bevásárlás kizárólag ennek a listának a végrehajtásáról szóljon.

 

A lista legyen minél részletesebb. Lehetőség szerint szisztematikusan, termékcsoportokra felosztva.

3. Nézzük meg az árakat az interneten is

Rendkívül veszélyes az impulzív bevásárlás. A birtoklási vágy és a félelem az „elfogy” miatt arra kényszerít minket, hogy azonnal megvásároljuk, ami megtetszett számunkra. Ez az esetek túlnyomó többségében azt jelenti, hogy többet fogunk fizetni. Azt kell érteni, hogy rendszerint 1-1 specializált boltban meg kell fizetnünk a „helyiség” felárat is, ami tartalmazza azokat a költségeket, amikbe a boltnak kerül, hogy megfogdossuk a termékeket. Tudatos vásárlóként viszont lehetőségünk van arra, hogy amit megtaláltunk a boltban, annak az árát leellenőrizzük a neten. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy hercegnős iskolatáskát 13.990 forintért tudunk megvásárolni vagy pedig 8.990 forintért…

 

Mindig figyeljük a járulékos költségeket is, mint például kiszállítási díj, utazás költsége és idő személyes átvétel esetén…stb.

 

4. Nem kell mindent azonnal megvenni

Ma már nagyon jó akciókat lehet kifogni a különböző boltokban, amiknél olcsóbbat már nem nagyon tudunk találni. Viszont annak azok a „sell up” nevezetű termékek, ahol árazásban megpróbálják „behozni” az akciózott termékek általi profitkiesést. Arra építenek, hogy a szülők mindent egy helyen és azonnal el akar intézni, mert se ideje, se idegrendszere nincsen a hetekig elhúzódó vásárlásmaratonokra. Ha van olyan szükségletetek, amit meg kéne venni, de nem kell azonnal, akkor érdemes várni. Lehet, hogy később leértékelik azt, amit ma csak teljes áron tudnál megvásárolni.

 

+1 Az E-bay

Egy csomó szükséges dolgot ugyanolyan minőségben, viszont töredék áron lehet beszerezni az e-bay féle online piactereken. Ettől nem kell félni és minimális angol nyelvtudással vadiúj, jó minőségű színezőkészlet boldog tulajdonosai lehetünk szinte azonnal! Egyetlen hátránya a rendszernek, hogy nem azonnal érkezik meg a rendelés. Jellemzően másfél-két hónapot kell várni a szállításra. Ezért tanévkezdésre már májusban-júniusban be kellett volna rendelni a dolgokat (sebaj, majd jövőre!). Viszont a jó hír, hogy akár tanév közben is tudunk rendelni, tehát, amire szerintünk szükségünk lesz, azt már most elintézhetjük!

 

A gyerekmegtakarítás nem csak azt jelenti, hogy tegyünk félre a gyermekünknek! Azt is jelentheti, hogy nem költjük el az összes pénzünket okos tervezéssel…

Ezért kiemelten fontos előre gondolkodnunk : „Hogyan lehet olcsóbb az iskolakezdés?”


Szeretnél megtakarítani a gyermekednek?

 


Hasznos cikkek számodra

  1. Gyermekek után járó ellátások, támogatások 2018

  2. Hivatalos ügyek intézése szülés után 2018

  3. Adókedvezmény szülőknek [2018]

 


Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. július 31. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!