Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

  A legtöbb ifjú anyuka saját tudtán kívül találkozik olyan termékkel, mint babakötvény, start számla, hiszen nagyon sok kórházban bevett szokás a zárójelentés mellé becsúsztatni a megkereséshez szükséges adatlapot. Mivel ilyenkor a figyelmük középpontjában az újszülött baba áll, ezért jellemzően meg sem nézik, hogy milyen adatlapot akarnak velük kitöltetni. Innen már csak egy lépés, hogy felkeressék a az újdonsült szülőket a start számla fantasztikus lehetőségével. A hivószó minden esetben a 10%-os állami támogatás. De valójában miről szól a Babakötvény és a Start számla?   
2006.január elsejétől kezdve az összes újszülöttnek jár az babakötvény nevű állami támogatás, aminek az összegét minden évben a költségvetési törvény határozza meg.
 

A Babakötvény, Start számla részei

 

1) Az alaptámogatás

Az alaptámogatás (más néven: Babakötvény) egyszeri alkalommal jár az újszülöttnek. A támogatás összege 2006-ban 40.000,- forint volt,2007-től  már 42.500,- forinttal nyitja meg az Állam a Babakötvényt.  

2) Gyermekvédelmi kedvezmény

A gyermekvédelmi kedvezmény az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családokban élő illetve az átmeneti vagy tartós nevelésben lévő gyermekek után jár. Ebben az esetben a gyermek 7 és 14 éves korában további állami támogatásra jogosult. Amíg a 2006-ban született gyermekek 40.000,- forint további támogatást kaptak, a 2006 után született gyerekek már 44.600,- forint állami támogatásra jogosultak.  

3) Kincstári Start-értékpapírszámla

 
2012 után a Start számla vezetésének a feladatait a Magyar Államkincstár vette át a kereskedelmi bankoktól. Ez azért volt fontos, mert amíg a bankok számlavezetési díjat kértek, addig a Kincstár ezt a számlát díjmentesen vezeti.
  A Kincstári Start számlára már a szülőnek kell pénzt befizetnie, ugyanakkor nem kötelező. Amennyiben a szülő mégis úgy dönt, hogy ezt a gyermekmegtakarítási formát választja, az Állam a befizetések után 10%-os támogatást ad. Viszont ennek a támogatásnak a maximuma 6.000 forint évente, ami azt jelenti, hogy havi 5.000 forintos szülői befizetéssel lehet maximalizálni a támogatás mértékét. Azok a szülők, akik többet szeretnének befizetni, mint havi 5.000 forint (évi 60.000 forint), ugyanúgy évente 6.000 forint állami támogatást fognak kapni.  

Nézzük meg, hogy valójában mennyit is ér ez a 6.000 forintos támogatás

 

A táblázat nem számol kamattal és inflációval sem.

  A táblázatból kiolvasható, hogy a maximálisan kihasznált Állami támogatás (amire azt az ígéretet kaptuk, hogy évente 10%ot jelent) hatása a teljes benn lévő vagyonra évről évre csökken. A legoptimálisabb esetben (18 éven keresztül évente 60.000 forint befizetés) is a 6.000 forintos támogatás a 18 évben annyit jelent nekünk, mintha a pénzünk 0,56%-ot kamatozott volna. Hogyan lehetséges ez? Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a 10% nem a teljes tőkére jár, hanem az adott évben befizetett összegre. Láthatjuk a táblázatban, hogy azok a szülők, akik havi 5.000 forint felett szeretnének befizetni, kifejezetten rosszabbul járhatnak, mintha kötöttek volna egy állami támogatással nem rendelkező gyermekmegtakarítást, ahol évente átlagosan 0,6%-kal magasabb hozamot tudnának realizálni.  
Az állami támogatás garantált, míg a piaci gyermekmegtakarításokon elérhető hozam jellemzően változó lehet. Ezt figyelembe kell venni a döntésnél
  Kivételt képeznek azok a gyerekek, akik jogosultak a gyermekvédelmi kedvezményre. Ebben az esetben az állami támogatás 20%, maximum 12.000,- forint. De ez is csak abban az esetben jár, ha az alacsony jövedelemmel rendelkező család vagy a nevelő szülők befizették az egy év alatt a már említett 60.000,- forintot.  

A Kincstári Start-értékpapírszámla két alszámlából áll.

 • az egyik, a befektetésre váró összeg (támogatás vagy befizetés) nyilvántartására szolgáló ún. ügyfélszámla,
 • a másik, az összeg befektetéséből származó értékpapírok állományának nyilvántartására szolgáló értékpapírszámla.
 

START-ÉRTÉKPAPÍRSZÁMLA MEGNYITÁSA

A számlanyitáshoz vinni kell:
 • a gyermek azonosítására a lakcímkártyáját, valamint
 • a Start-értékpapírszámlát nyitó személy személyazonosságának (személyazonosító igazolvány, útlevél vagy kártyaformátumú gépjárművezetői engedély) és lakcímének igazolására szolgáló okmányt, valamint az adóazonosító jelet igazoló eredeti igazolványt (adóigazolványt).
A 2006. január 1. napja előtt született gyermekek esetében szükség lesz a gyermek adóazonosító jelét igazoló eredeti igazolványra (adóigazolvány), illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagy egyéb szervezet által az adóazonosító jelről kiállított igazolást be kell mutatni. A számla hozzátartozó által történő nyitása esetén a fentieken kívül szükséges a családi pótlékra jogosult szülő/törvényes képviselő személyazonosító adatainak és adóazonosító jelének ismerete. Az ügymenet meggyorsítható úgy, hogy a személyes ügyintézés előtt a Magyar Államkincstár WebKincstár aloldalán kitölti az ügyfél regisztrációt. A személyes ügyintézés során időt takaríthat meg azzal, ha igénybe veszi a Kincstár online időpont-foglalás szolgáltatását!

A BABAKÖTVÉNY JELLEMZŐI

 • Futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év.
 • Alapcímlete 1,- Ft, tehát akármilyen kis összeggel megvásárolható.
 • Változó kamatozású állampapír, így hosszú távon biztosítja a befektetett összeg értékállóságát.
 • Az éves kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium értékének összegével egyenlő.
 • A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozóan, a KSH által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértékével.
 • A kamatprémium mértéke 3%.
 • A kamat Start-értékpapírszámlán történő jóváírása évente február 1-jén** történik.
 • Az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 6.000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül.
 • A számlanyitást követően a Babakötvények vásárlása automatikusan történik a Start-értékpapírszámlán jóváírt összegekből.
      A Kincstári letéti Start-számlán nyilvántartott életkezdési támogatások összege után fizetett kamat mértéke 2017. évben 0,4%.

Mikre lehet felhasználni a megtakarítást?

 • tanulmányok
 • lakhatás
 • pályakezdés
 • gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
 • jogszabályban meghatározott más cél
  Összegezzük, mit tudtunk meg?
 • csak gyermekünk kérheti a pénzt, miután betöltötte a 18. életévét (ha előbb szükség lenne a befizetésekre, például magán tanár vagy tanulmányi kirándulás, sport … és még sorolhatnám mikre, hiába gyűjtögetünk, erre a pénzre nem számíthatunk)
 • az állam maximum 6.000,- forint támogatást ad (attól függetlenül, hogy feltételezzük éves szinten több mint 60.000,- forintot fizetünk be)
 • az állami támogatás aránya folyamatosan csökken a bentlévő pénzhez képest (valóban 10% az a 10%? Lásd táblázat)
 • a kapott kamat mindig az előző év inflációjához van kötve (attól függ a kamat mértéke, hogy mennyit romlott a pénz )
  Véleményünk szerint A gyermekmegtakaritas.hu csapata szerint a Babakötvény és Start számla egy jó kindulópont lehet azon családok számára, ahol nincsen lehetőség havi 5.000 forint felett befizetni. Ugyanakkor még ebben az esetben is át kell gondolni, hogy a támogatásért cserébe be szeretnénk e vállalni azokat a kötöttségeket (felhasználhatóság és hozzáférhetőség), amivel ez a program rendelkezik. Ha több gyerekünk van és fejenként 5.000 forintot félre szeretnénk tenni, akkor már érdemes lehet körbenézni és akár egyetlen gyermekmegtakarítássá formálva havi 10.000 forinttal indítani. Azok a szülők, akik biztosan többet szeretnének félretenni, mint ez az összeg, érdemes több lehetőséget mérlegelni és leülni velünk egy ingyenes konzultációra, ahol a lehetőségeket pro és kontra végig tudjuk járni!  

Szeretnél megtakarítani a gyermekednek?

 

Hasznos cikkek számodra

 1. Gyermekek után járó ellátások, támogatások 2018

 2. Hivatalos ügyek intézése szülés után 2018

 3. Adókedvezmény szülőknek [2018]

 
Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. március 09. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!