Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

 

Az Apple 32 évvel ezelőtt (1985) egy nagyon ígéretes startupból és korának meghatározó tech vállalatából elkezdett egyfajta mélyrepülésbe. A folyamat végére az igazgatótanács élére kinevezett John Sculley vezérletével megszabadultak az alapító, Steve Jobs-tól. A cég értéke hanyatlott, az innováció elveszett. Egy ilyen kilátástalannak tűnő helyzetben voltak olyan szülők, akik Apple részvényeket vásárolhattak gyereküknek. Nézzük meg, hogyha bennhagyták volna a mai napig, akkor a kicsi Steve (aki időközben felnőtt) mekkora vagyonnal rendelkezne 32 éves korában. Hogyan működött volna ez a gyerekmegtakarítás?

 

Az Apple részvény árfolyama

 

Forrás: Google

 

Azt vehetjük észre az árfolyam alakulásából, hogy igen komoly lélekjelenlétet ígényelt a szülőktől, hogy ne adják fel a hitüket az Apple céggel szemben. Nem sokan fogadtak volna 1995-ben arra, hogy ebből a végére lesz valami értelmes. Biztosan sokan kiszálltak és eladták a részvényüket. Helyette vásároltak valamit, ami éppen felszálló ágban volt és divatos részvénynek számított. Steve szülei mégis kitartottak és láthatjuk, hogy 2017-re milyen brutális emelkedésnek lehettek a nyertesei.

 

1000 dollárt fektettek be…

 

1985.január.25 – az árfolyam  0,53 dollár, amiért cserébe kaptak 1886,79245 darab részvényt.

És hogy ma mennyiért tudnának kiszállni az üzletből? A kicsi Steve-nek mekkora összeg gyűlt össze?

Írd és mondd: 265 924 dollár

Ez mai árfolyamon nagyjából 75 594 365 forint… Ez volt Steve gyerekmegtakarítás számlájának az értéke!

 

Mi lett volna, ha 5 évente befektetnek az Apple részvényeibe újabb 1000 dollárt?

 

Amikor a gyermekünknek szeretnénk félretenni, akkor érdemes hosszútávon gondolkodni és rendszeres befizetéseket teljesíteni

 

Neked milyen lehetőségeid vannak? Gyerekmegtakarítás?

 

Természetesen nem lehet mindenkinek ekkora szerencséje, mint a képzeletbeli Steve szüleinek. Sokkal többen buknak 1-1 rosszul megválasztott, de eleinte kecsegtetőnek tűnő befektetésen, mint amennyien nyernek. Persze merül fel a kérdés, hogy egy átlagos ügyfél, aki

  • nem szeretne naponta árfolyamokat nézegetni,
  • nem szeretne kockáztatni,
  • csak befizetni szeretne és hozamot elérni

annak milyen lehetőségei vannak a befektetés világában?

Sokan nem tudják, de az átlagos magyar szülőknek, akik gyermeküknek szeretnének befektetni, lehetősége van jól körülhatárolt befektetési alapokba helyezni a pénzüket. Ezáltal csökkentik a kockázatot és egy hosszútávon fenntartható struktúra részeivé vállnak!

 

Mi az a befektetési alap?

 

 

A befektetési alapot úgy kell elképzelned, hogy nem egy cégbe teszed a pénzed, hanem egy olyan csomagot vásárolsz, amiben nagyon sokféle papír van (részvény, kötvény, állampapír, …stb), amiket profi alapkezelők felügyelnek. Ügyfélként nekünk igazából lehetőségünk van a saját kockázattűrő képességünk (nem szeretnél kockáztatni, átlagosan kockáztatnál, nagyon kockáztatnál) szerint megválasztani az adott befektetési alapot, ahova a gyerekmegtakarítás által a pénzt el szeretnénk helyezni.

 

Léteznek olyan termékek, ahol menet közben ingyenesen lehet változtatni befektetési alapot!

 

Nincsen 1000 dollárom…

 

A gyerekmegtakarítás szerintünk minden szülőnek alanyi jogon járó lehetőség. Egy lehetőség, amivel érdemes élni, ha szeretnénk támogatni a jövőben a gyermekünket. Viszont nem mindenkinek van lehetősége havonta 25 000 forint felet félretenni. Nem szabad feladni, mivel ennek az összegnek a felét elhelyezve is már szép eredményt lehet elérni!

Szerinted Steve megsértődött volna, ha a szülei 1 000 dollár helyett „csak” 500 dollárt tudtak volna félretenni 5 évente és most kapott volna 260 000 dollárt ( 74 000 000 forint)? Én azt gondolom, hogy sértődés helyett nagy lett volna az öröm.

 

Szeretnék gyerekmegtakarítást indítani

 

 

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.
Ez a cikk 2017. március 29. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!