Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

 

Napjainkban, az internet világában annyiféle választási lehetőségünk van, hogy sokszor nem is tudjuk, mi alapján válasszunk. Így van ez kismamatornával-és, jógával is, hiszen rengeteg otthon végezhető videóval találkozhatunk. Interjúmban  Andival a gyógytornásszal beszélgettem magáról a kismamatornáról, és hogy mire kell odafigyelnünk ezzel kapcsolatosan.

 

Miből áll maga a kismamatorna, hiszen nem egy aerobik, nem egy vízi torna stb.?

 

A kismamatorna valójában a komplett szülésre való felkészítés egy része. Több részből tevődik össze. Egyrészről van benne egy mozgásos, vagyis torna rész, tartalmazz légző gyakorlatokat is, amik egy része a tornához tartozik, míg a másik fele egy speciális légzéstechnika, ami segít mind a vajúdás, mind a szülés folyamata alatt. Emellett testhelyzetgyakorlatokat, lazító gyakorlatokat is tartalmaz. A torna lényege, hogy minden izmunkat átmozgassuk, leginkább a törzsizmokra koncentrálva.

Kismamatorna részei:

 • medence beállítás,
 • helyes testtartás,
 • mély hátizmok és felső hátizmok átmozgatása,
 • lapockazáró gyakorlatok,
 • csak felső hasizom szinten tartása,
 • farizom gyakorlatok
 • combizom gyakorlatok
 • felső-és alsó végtagok keringésjavító gyakorlatai
 • mellizom gyakorlatok (tónusban tartás végett)
 • gátizom gyakorlatok (nagyon lényeges)
 • légző gyakorlatok
 • egyensúly gyakorlatok (mivel a pocak növekedésével a testsúly előrébb kerül, súlypont áthelyeződik)

 

Egyre inkább elterjed, mint a fiatalabb, mint az idősebb nőknél a rendszeres (heti 1-2 alkalmas) sportolás. Sok olyan kismamával találkoztam, akik úgy gondolják, mivel eddig is sportoltak, nincs szükségük arra, hogy kismamatornára járjanak. Mi a szakmai véleményed erről, mit javasolsz azoknak, akik eddig is sportoltak?

 

Azoknál, akik rendszeresen sportoltak/sportolnak, nem mindegy milyen sportágat műveltek eddig, és mit folytatnak. Ami nagyon fontos, hogy várandósság alatt nem ajánljuk azokat a sportokat, amik ütközéssel járnak (hirtelen talajra érkezéssel), mert ezek rázkódást jelentenek, és ez a lepény szempontjából nem a legkedvezőbb, akár a keringése, akár a tapadása szempontjából tekintve. ezzel ellentétben, ami nem ilyen ütközéssel járó sport, illetve nem jár nagyon durva oxigén felhasználással, azokat valóban lehet folytatni. Ebbe az esetben mindenféleképpen pulzus kontrollt szoktunk javasolni, ami azt jelenti, hogy a maximális terhelhetőség 40-60 %-ával szabad csak terhelni az anyukát. Ez egy olyan oxigénfogyasztás, ami még a magzatot sem fogja befolyásolni, sem a lepényi keringést.

A kismamatorna annyiban több, hogy annak van szülésfelkészítő része is. Kifejezetten azokat az izmokat dolgoztatja, amikre a várandósság ideje alatt, és a szülés alatt használni fognak. Azokat lazítja, amikre szintén ez alatt az idő alatt szükség lesz, s a légző- és különböző testhelyzet gyakorlatokkal pedig kifejezetten a szülésre készítjük fel az anyukát.

 

Mi az az időpont a várandósság 40 hete alatt, amikor már érdemes belekezdeni a kismamatornába?

 

Betöltött 12.hét után, tehát a várandósság megkezdett 13. hetétől lehet kezdeni a kismamatornát. Amennyiben nincsen olyan kontra indikáció, ellenjavallat, ami fennáll (de ezt természetesen az orvos szokta mondani), tehát:

 • nem vérzik az anyuka,
 • nem görcsöl,
 • nem túl feszes a méhe,
 • nincsen magas vérnyomása, illetve olyan szív- vagy tüdőbetegsége, ami nincs rendszeresen gondozva,

akkor a betöltött 12. héttől kezdve akár a terhesség végéig, azaz a 40. hétig lehet folytatni a kismamatornát, sőt túlhordás esetében is szokták engedni az orvosok a torna folytatását, amennyiben ez ne okoz gondot/panaszt a kismamának, és jól esik neki a mozgás. Ha az utolsó hetekben inkább otthon maradna és készülődne, akkor természetesen inkább tegye azt!

 

A 21. SZÁZAD MÁR AZ INTERNET KORA. Mi a véleményed az itt keringő kismamatornás videókról? Hiszen én, mint laikus úgy gondolom teljesen más, ha egyedül otthon nekiállok tornázni, próbálok egy adott mozdulatot utánozni, és más, amikor egy szakember által vezetett órán veszek részt.

 

Ez így igaz, mindenféleképpen érdemes legalább 1-2 alkalommal meglátogatni olyan kismamatornát, amit egy szakképzett gyógytornász vezet, mert itt tudják korrigálni, helyesbíteni a mozdulatokat, és diktálja a megfelelő gyakorlatokat. S ezután, ha ő nem teheti meg, hogy rendszeresen eljárjon ezekre az órákra, akkor természetesen lehet használni ezeket a már említett videókat is.

De ebben az esetben azt is meg kell néznünk ki készítette azt a videót! Mennyire szakember az illető? Mert attól függetlenül, hogy valakinek van egy sportban való jártasság, illetve múltja, az még nem jelenti azt, hogy ő kismamákkal is tud foglalkozni.

Valószínűleg nincs meg hozzá az egészségügyi tapasztalata, a kismamákkal kapcsolatos szülészeti-nőgyógyászati tapasztalata. Itt nagyon fontos utána járni, ki tartja/vezeti az adott tornát! De ettől függetlenül, ha valaki, már volt csoportos tornán (aminek a hangulata is nagyon jó és utánozhatatlan szokott lenni), akkor nyugodtan lehet otthon is csinálni a különböző gyakorlatokat. nem kontraindukált használni a videókat, de a legtöbb kismamának sokkal élvezetesebb, hangulatosabb csoportba járni. Emellett egészen biztos, hogy lényegesen biztonságosabb is, mert olyan gyakorlatokat fognak neki tanítani, amik egészen biztosan hasznára fog válni.

 

Mondhatjuk, hogy akkor a kismamatornát, a mozgást leszámítva hívhatnánk egyfajta pocaklakó találkozónak is?

 

Pontosan így van, hiszen az anyukák beszélgetnek, tapasztalatot- és praktikákat cserélnek egymással. Torna előtt –után, sőt van, hogy még közben is! Ez rendkívül hasznos szokott lenni.

 

Említetted, hogy egyfajta tanácsadás is van ezeken az órákon. Mit értesz Tanácsadás alatt, mire gondolsz?

 

Például hogyan tartsuk a medencénket, mennyire fontos a gátizom gyakorlat. Miben tud ez segíteni a szülésben, mikor és hogyan alkalmazzuk ezeket a gyakorlatokat. Miért fontos a légző gyakorlat? Mennyire gyorsan vagy lassan végezzünk egy gyakorlatot? Ezek azok az apró finomságok, amik nem biztos, hogy egy videó alkalmával elhangzanak, mert nem feltétlen van rá idő.

A másik fontos dolog a kapcsolatteremtés, a várandósság és szülés egyes pillanatiban, hol fogják tudni alkalmazni azt az elsajátított tudás alkalmazni, amikre ezeken az órákon szert tesznek?.

 

Mivel legjobb anatómiai tudásom szerint a gát izom az intim területhez tartozik. Mi a különbség egy intim torna és egy kismamatorna között?

 

A gátizom torna igazából minden nőnek ajánlatos. A medencefenék izmok karbantartása jó lenne, ha már fiatal korban megkezdődne.

Egy igazi gátizom tréning (intimtorna) és egy kismamatornán belül alkalmazott gátizom torna között leginkább az a különbség, hogy az utóbbinál nem terheljük meg annyira az izmot.

Nagyon fontos elsajátítani a gátizom tudatos mozgatását és lazítását, és egyáltalán a létezését, hiszen nagyon sokan csak ekkor találkoznak először ezzel az izomtónussal, területtel. A másik nagyon fontos feladat a kismamatornában a rugalmasítás.  Ennek a várandósság ideje alatt is, de leginkább a szülés ideje alatt lesz hatalmas jelentősége. Amennyibe a gát rugalmas, szülés után sokkal gyorsabban képes regenerálódni. Éppen ezért a gyakorlatokat úgy kel összeállítani, hogy itt nem az erősítés a hangsúlyos, hanem a rugalmasítás. A feszítésnek és a lazításnak megfelelő egyensúlyban kell lennie.

A harmadik rendkívül fontos dolog, a tudatos lazítás, amit el kell sajátítaniuk a kismamáknak, hiszen ez lesz majd segítségükre a kitolási szakaszban.

 

Heti szinten mennyi alkalommal ajánlott tornára járni?

 

Heti 2-3 alkalom javasolt. Lehet ez csoportos óra, videó, vagy akár csak emlékezetből. Alkalmanként 45-60 perces átmozgató jellegű kismamatorna mindenképpen ajánlott!

 

Otthoni tornához mik azok az eszközök, amiket érdemes beszerezni?

 

Kismamatornát lehet eszköz nélkül is végezni, nem szükséges feltétlenül bármilyen bevásárlást kezdeményezni hozzá. Ha van otthon szőnyeg, vagy valamilyen matrac, már lehet kismamatornát végezni!

Ennek ellenére vannak olyan eszközök, amiket szeretünk használni. Ilyen például a nagy labdák. Ezek segítenek a medence kimozdításában, a testtartásban, az egyensúlyban, variálhatóak vele a gyakorlatok. De lehet akár kislabdát is használni. Én személy szerint a súlyzós edzéseket nem szeretem, de egy kis ellenállású gumiszalagot nyugodtan lehet használni.

 

Milyen tanácsod van a mostani és jövőre néző kismamák részére, mire figyeljenek oda a várandósság ideje alatt mozgás szempontjából?

 

Nagyon fontosnak tartom, hogy a várandósság alatt hangsúlyozzuk az aktivitást! Mozogni ajánlatos az anyukáknak, természetesen megfelelően moderálva, nem túlzásba vinni. A heti tornákat kiegészítheti például sétálással, kirándulással, túrázással úszással stb. Ezeket nyugodtan lehet csinálni (amennyiben probléma mentes a várandósság). S minden napra érdemes valamilyen aktivitást tervezni. Amennyiben mindezt megteszi az anyuka megelőzheti, hogy:

 • túlsúly legyen,
 • a vérnyomásának nagyfokú emelkedését,
 • a várandósság alatt kialakulható cukorbetegséget.

A mozgással tudjuk ezek kialakulásának esélyét csökkenteni. Illetve fontos még megemlíteni, hogy már beszéltünk arról, hogy a kismamatorna a várandósságra készít fel, de emellett a szülés utáni regerációban is sokat tud segíteni.

Mindent egybevéve, mindenkit arra buzdítanék, hogy lehetőségeinek megfelelően mindenféleképpen mozogjon a várandósság ideje alatt.

Ahogy ti is láthatjátok rengeteg dolgon múlik a megfelelő felkészülés a szülésre, illetve az utána ránk váró rehabilitációra. Ajánlom fogadjuk meg Andi szavait, és lehetőségeinkhez mérten mozogjunk minél többet a saját és gyermekünk egészsége érdekében.


Amennyiben érdekel támogatás, vagy megtakarítási lehetőség keress bátran!


Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!