Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!

 

A világ nagyon színes hely, tele kreatív ötlettel, tehetséggel, impulzussal. Minden gyerek egy különálló történet, egy lehetőség. A felnőttek feladata ezt a lehetőséget észrevenni és szabadjára engedni gyermekének a kreativitását! Sokféle kreativitás létezik. Így nem kizárólag művészi értelemben vett alkotói kreativitás létezik. Valójában mindenben megtalálhatjuk a saját kreativitásunkat, legyen az egy „unalmas” fizikai egyenlet megalkotása, legyen az a sport, legyen az a szociális kapcsolatok, legyen az bármi. Nézzük meg, hogy a kreatív gyerekek, akiket hagytak kibontakozni, azok mi mindent csinálnak másképpen!

 

A kreatív gyerekek álmodoznak

Mintha az álmodozás egy olyan tiltott tevékenység lenne, amiről a gyerekünket az idő előre haladtával le szeretnénk szoktatni! „Majd felnő”- szokták mondani, amikor egy gyerek elkezd arról beszélni, hogy űrhajós lesz, régész kutató vagy éppen sztár focista. Pedig a felnőttek is szoktak álmodozni, csak titkolják.

Meg kell érteni, hogy az álmodozás az agyunk kreatív folyamatait aktiválja és álmodozás révén vagyunk képesek egy olyan világot megalkotni magunkban, ahol a különböző ötleteinknek adhatunk teret, tesztehetjük azokat vagy éppen fejleszthetjük. És mint tudjuk:

Minden egy gondolattal, egy vággyal, egy reménnyel vagy egy álommal kezdődött.

Az agyunkat feloszthatjuk a logikus és a kreatív oldalra. A kreatív oldalon találunk meg mindent, amitől az életünk izgalmas lehet és színes.

 

A kreatív gyerekek pozitívabbak

Sokak számára hihetetlen lehet, de a kreativitás és a pozitív hozzáállás között tudományosan kimutatható kapcsolat van. Azt figyelték meg, hogy azok a gyerekek, akiknek lehetőségük van kreatívkodni (és nem szídják le őket, ha hibáznak), alapvetően sokkal pozitívabb személyiséggel rendelkeznek.

A kreativitás egyben azt is jelenti, hogy saját magunkat adhatjuk, megmutathatjuk másoknak a gondolatainkat és lehetőségünk van alkotni. Ez pedig a világ legpozitívabb dolga. Egyértelmű, hogy ezek a gyerekek sokkal pozitívabban viszonyulnak a világhoz, az élethez, a környezetükhöz, hiszen szabadok lehetnek és alkothatnak.

 

Jobban oldják meg a problémákat

Amikor szembejön velük egy probléma, akkor azt mindenáron meg akarják oldani. Magát a helyzetet sem akadályként fogják fel, hanem megoldandó szituációként. És mint ilyen, egy újabb lehetőség a kreatívitás szabadjára engedésének. Ez pedig örömmel tölti el őket! Miért ne töltené? Hiszen azt csinálhatják, ami feltölti őket, amivel saját személyiségüket mutathatják ki megalkuvások nélkül!

A kreativitást vonzza a problémamegoldás. Pszichológusok rájöttek arra, hogy stresszhelyzetben a kreativitás sokkal inkább képes kibontakozódni és ezáltal sokkal jobb ötleteket kaphatunk. Ez egy hihetetlenül fontos ismertetőjele a kreatív gyerekeknek, akik képesek nem nyugalmi állapotban is alkotni, teremteni és teljesíteni.

 

Hallottál már Gillian Lynne-ről? Amikor iskolás volt, akkor teljesen reménytelennek titulálták (harmincas évek). A tanárok állították, hogy tanulási rendellenességben szenved, mert folyamatosan izgett-mozgott. Ma azt mondanák, hogy hiperaktív. Sajnos a harmincas években ezt még nem találták fel. Elvitte az anyukája egy specialistához, aki a beszélgetés során kihívta az anyukát, Gillian-t egyedül hagyva a szobában és feltekerte a rádiót. Az ajtóból figyelték meg, hogy mi történik… Gillian talpon volt és táncolt. Az orvos az anyukához fordult: „Gillian nem beteg, hanem táncos. Vigye el tánciskolába, mert ez érdekli, ebben tehetséges” Később Gillian Lynne koreografálta a „Macskák”-at és az Operaház Fantomja-ját.

 

A kreatív gyerekek őszintébbek a környezetükkel

A gyerek nem ismeri az őszinteség és a hazugság fogalmait. A környezete tanítja meg ezekre a fogalmakra, ahogyan egyre idősebb lesz. Az őszinte gyermeki naivitást pedig felváltja valami egészen más, ami mániákusan meg akar felelni a társadalmi elvárásoknak. Ezekért az elvárásokért pedig sokaknak már gyermekként is füllenteni kell időnként. Máskülönben a félelmük, hogy nem felelnek meg a szeretteiknek, akár valósággá is vállhat!

Sajnos a társadalom jelen pillanatban még midnig biorobotok előállításával foglalkozik. A gyerekeknek ugyanúgy kell gondolkodniuk, ugyanazt kell tudniuk. Ezek a társadalmi elvárások, amikre épül minden létező felvételi rendszer, oktatási rendszer illetve az elképzelt jövő. Ez egy frusztráció, ami idővel kialakul. A kreatív gyerekek azért tudnak őszintébbek maradni saját környezetükkel, mert a környezetük semmit nem eröltetett rájuk ezidáig, nem akarta „átépíteni” őket és végig (keretek között) megmaradhattak kreatív és alkotó szellemnek. Ezek a gyerekek kevésbé félnek attól, hogy a környezetük csalódni fog bennük azért, mert saját magukat mutatják meg.

 

Bátrak

Az igazi gondolkodók elég bátrak ahhoz, hogy álmodozzanak, alkossanak, majd  a „kész terméket” megmutassák másoknak is. Ugyanúgy félnek a reakcióktól, de még a negatív fogadtatásból is inspirálódnak (elképzelhetetlen, hogy a negatív reakció miatt elmenjen a kedv…). Ezek a gyerekek nem állnak be a sorba, nem félnek szembemenni mindenkivel és elég bátrak kiállni saját véleményük mellett.

Mark Seery (Buffalo Egyetemen végzett kutatást) szerint gyakran viselkednek az emberek nagyon konform módon, ami miatt nem feltétlenül boldogok. A kutatás eredményeképpen megtudhattuk, hogy akik behódoltak a többség véleményének, és nem álltak ki sajátjuk mellett,  úgy élték meg a helyzetet, mintha fenyegetettségnek lennének kitéve. Akik viszont felvállalták saját magukat, azok kihívásként élték meg a helyzetet, amitől fellelkesültek.

 

Nézd meg ezt az oldalt!

Jelen weboldal teljes tartalma és az innen elérhető valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű és nem teljeskörű. Szövege a közzététel napján hatályos jogszabályokon és egyéb tájékoztatásokon alapul. Nem minősül biztosítási termék vagy pénzügyi szolgáltatás kiválasztására irányuló, illetve jogi- vagy adótanácsadásnak, sem egyoldalú kötelezettségvállalásnak (ajánlattételnek). Kérjük, hogy a termékek vagy szolgáltatások összehasonlítása és kiválasztása során, továbbá a szerződéskötésre irányuló dokumentumok aláírását megelőzően körültekintően tájékozódjon a választott termék vagy szolgáltatás aktuális, részletes feltételeit illetően. A fentiek figyelmen kívül hagyásából eredő, illetve az esetleges jövőbeli jogszabályi- illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért való felelősséget a jogszabályok által lehetővé tett legteljesebb mértékben kizárjuk.Az esetleges elírásokért felelősséget nem vállalunk.

Ez a cikk 2017. április 09. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.


Ha tetszett a cikk, osszd meg ismerőseiddel is!